Categorieën
film naar boek

Tientje Poets in beeld

Het waren zware tijden voor de  Literatuurder toen ook Albert Egberts, de held uit De Tandeloze Tijd van A.F.Th. van der Heijden, een gezicht kreeg op film.

Al eerder (in 1996) werd een AFTh roman verfilmd,  maar in die levensfase had ik wel wat anders aan mijn hoofd dan literatuur. Advocaat van de Hanen (deel 4 van de romancyclus de Tandeloze Tijd) is gebaseerd op ware gebeurtenissen (de dood van kraker Hans Kok in een politiecel).  De opnamen waren destijds aanleiding voor protest van ‘echte’ krakers.. Van deze actie is nog wel iets te vinden op youtube, maar van de film zelf helaas niet.

Meer weten over deze zaak? http://www.volkskrant.nl/archief/de-martelaar-van-de-kraakbeweging~a1040808/

Terug naar De Helleveeg, het tot nu toe laatste deel van mijn favoriete romancyclus, waarvan de verfilming op 24 maart (2016) in de bioscoop is verschenen. Met angst en vrezen en na enige aarzeling ben ik gegaan.  Het is zo’n bijzonder aangrijpende geschiedenis, ik was nieuwsgierig naar het verhaal in beeld. Benja Bruijning vond ik eigenlijk helemaal niet zo gek gecast als Albert. Albert had voor mij altijd het gezicht van de jonge A.F.Th. (en donker, krullen en knap) maar volgens de literaire wetten is dat absoluut onkies, want Albert IS niet AFTh, maar een PERSONAGE van AFTh. I know, I know….

adriMooi
een jonge A.F.Th.

Al met al viel het me niets tegen. Benja kan best Albert voor mij zijn. De film wordt gedragen door het spel van Hannah Hoekstra, die een prima Tientje neerzet. Misschien is het personage in het boek wat harder en venijniger. In de film krijg je geen hekel aan Tiny, in het boek wel (voordat je weet wat haar is overkomen, dan valt alles op zijn plaats, zoals dat hoort in een uitstekende roman).

De cast is sowieso van hoog niveau. Gijs van Scholten Aschat is de gevoeloze vader van Tiny, en Anneke Blok haar aan aanstelleritis lijdende moeder. Hadewich Minis speelt zus Hanny echt goed. Frank Lammers is ondertussen voor mij die man van de Jumbo, maar hij doet het fantastisch in deze film. Ik heb eigenlijk nergens kritiek op, hoe is dat mogelijk!

O ja toch nog even: het verhaal beslaat een jaar of 50. Hoekstra is 14 tm 62 en dus ouder gemaakt (en jonger? dat kan niet denk ik). Bij haar valt het nog wel mee maar Bruining lijkt wel een masker op te hebben. Dat leidt af en maakt ongeloofwaardig. Wat jammer dat dat niet ook perfect is. Zeker moeder en Hanny zien er raar en stijf uit, alsof ze hun gezicht niet goed kunnen bewegen.

Ook bij de Helleveeg blijf ik zeggen: mooie film jongens. maar lees het boek!

Overigens was De Helleveeg ook aanleiding voor een rechtszaak: Peter Koelewijn, de bekende oude rocker, klaagde Adri van der Heijden aan, omdat hij zijn tante herkende in ‘zij van boven de viswinkel’.  Adri en Peter hebben hun jeugd in hetzelfde deel van Nederland doorgebracht. De rechtszaak heeft Koelewijn verloren. Zoals eerder al beweerd: je mag nooit aan literatuur verwijten, dat zij de werkelijkheid zoals jij die kent heeft beschreven. En terecht!

koelewijn
Lees dan wat ik heb geschreven (en niet wat jij DENKT dat ik heb geschreven)

Reacties zijn gesloten.