Categorieën
algemeen bedenking

Lol met de Camera Obscura verkorte versie

Ik snuffel graag rond in bibliotheken en onlangs stuitte ik op de hertaling van de Camera Obscura van Hildebrand (Nicolaas Beets) door Ivo de Wijs en ik ben het meteen gaan lezen. Ooit heb ik dat tijdens mijn studie wel moeten lezen, maar gezien de achterflap tekst  is dat tegenwoordig niet meer verplicht. Ik snap dat je Havo scholieren in de 21e eeuw misschien niet meer moet vermoeien met de 320 pagina’s Van den vos Reynaerde (alhoewel dat helemaal geen kwaad zou kunnen natuurlijk) van 7 eeuwen geleden, maar een studie Nederlands en dan geen Hildebrand lijkt me niet alleen onwenselijk maar ook ondenkbaar. Dit werk is een van de hoogtepunten uit de romantiek periode uit de Nederlandse literatuur.

Categorieën
algemeen

Marathon interview met A.F.Th

NPO radio 1

Wim Brands voert een gesprek in de breedte met A.F.Th vd H bij NPO radio. Het duurt drie uur, maar het kan mij als echte fan natuurlijk geen seconde te lang zijn.

http://www.radio1.nl/item/334539-Het-Marathoninterview:-Wim-Brands-met-A.F.Th.-van-der-Heijden.html#

Categorieën
algemeen film naar boek

Publieke werken: de movie

Natuurlijk ging ik de film Publieke werken zien. Ik heb er meestal niet veel vertrouwen in, een film naar een prachtroman, maar de cast is in dit geval van hoog niveau, al zijn de recensies niet lovend (Parool 3 sterren). Maar zelfs een echt slechte film zou dit boek niet stuk kunnen krijgen.

Het is een prachtig verhaal, zoals Rosenboom altijd prachtige verhalen vertelt.  Alleen de prologen van zijn werk zijn al kunsstukjes die uitnodigen tot herlezing.

De arme Drentse turfstekers en de erbarmelijke omstandigheden waarin ze proberen te overleven,  de apother met het hart op de goede plaats die zich een arts waant, de vioolbouwer die geld ruikt en zijn positie verkeerd inschat. Het is allemaal zo menselijk, zo waar, zo voorstelbaar.

Publieke werken is m.i. zijn meest toegankelijke boek. Misschien ook een idee om eerst de film te gaan zien en daarna het boek te lezen: het boek kan nooit tegenvallen!

Categorieën
algemeen

AFTh

Toen de roman De Ochtendgave, de eerste historische roman van de door mij bewonderde auteur A.F.Th. van der Heijden verscheen was hij te gast bij DWDD:

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/350746

Naast wat uiteenzettingen over De Ochtendgave sprak hij zoals te doen gebruikelijk over de AANGEKONDIGDE romans. Dat bewonder ik aan deze auteur, de onuitputtelijke ideeenbron die hij klaarblijkelijk is. En elk werk van de grootst mogelijke kwaliteit.  Een serie boeken schrijven, de onvoorstelbare veelheid ervan, en elk boek IS al zoveel.

Ook zonder dit interview was ik wel langs de boekhandel gefietst, om mijn verzameling AFThs uit te breiden.  

4cdc835b-d1ca-4e69-992e-54eaa82415a8_Deochtendgaveomslag460px (1)

Maar ik kan niet zoveel met het genre: historische roman. Zelfs niet als het door mijn lievelingsauteur is geschreven, bleek na lezing. Geschiedenis lees ik graag als dat: geschiedenis, feiten, zus en zo is het gegaan.

De roman van AFTh startte als novelle die hij in opdracht van de gemeente Nijmegen schreef. Daar speelt het verhaal zich dan ook af, rond 1672 ten tijde van de Franse bezetting. Voor mij is het lastig inleven in dit genre. Ik ben fan van AFTh juist vanwege het realisme in de Tandeloze Tijd cyclus. Dat is mijn favoriete werk van hem.

Na het verschijnen van dit boek vond de tragische gebeurtenis in het persoonlijk leven van Adri van der Heijden, het overlijden van zijn enige zoon Tonio, plaats.

De roman die hij daarover schreef behoort tot een van de mijn favorieten. De ware auteur toont AFTh zich wederom, door zo enorm betrokken, het allermeest betrokken, toch met afstand en nergens sentimenteel het gebeurde voor ons te schetsen. Een meesterlijk en hoogst ontroerend werk.

De Volkskrant interviewde mijn held enige jaren geleden over Tonio, en zijn werkwijze

https://www.volkskrant.nl/mensen/de-schrijversmanie-van-a-f-th-van-der-heijden-ik-ben-in-een-heremiet-veranderd~b14f46893/

Categorieën
algemeen

December

December: mist en duisternis en koude
en vrolijkheid die me maar matig smaakt
Ik ben dit rotjaar iemand kwijtgeraakt
van wie ik tot het einde toe heb gehouden

De uren dat ik bij haar heb gewaakt
terwijl de dood haar in zijn richting klauwde
De kleine strohalm waar ik op vertrouwde
totdat het sloperswerk was afgemaakt

December,ik zou graag opnieuw beginnen
maar als mijn schone lei
het lijkt te winnen
Dan mikt de regen tranen op de ruit
de mist brengt de herinnering
weer boven
De koude kan de wonden
niet verdoven
Het donker wist het oude beeld niet uit

Ivo de Wijs